nieuws

23 okt 2001, 00:12

Onderzoek: 'Noordelijke vrouwen hebben grootste boezem'

Nederlandse vrouwen krijgen steeds zwaardere borsten. Sinds 1999 is het aandeel van de D-cup in de totale verkoop van beha's met ongeveer 8 procent gegroeid. Meer dan 20 procent van de in Nederland verkochte beha's heeft cupmaat D of meer. De grootste borsten zijn in Groningen en de andere noordeliijke provincies te vinden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit blijkt uit een onderzoek van GfK FashionScope, waarin een huishoudpanel bijhoudt wat het koopt. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder 5000 mensen.
Als de groei van de gemiddelde Hollandse boezem doorzet, worden over twee jaar meer beha's verkocht met een D-cup of meer, dan een C-cup, is de verwachting van de brancheorganisatie Bodyfashion. Vooral vrouwen van 30 jaar en ouder zijn verantwoordelijk voor deze groei, waarin vrouwen tussen de 30 en 39 jaar een groot aandeel in de aankoop van beha's met een grote cupmaat hebben. Wat de oorzaak van de groter wordende boezem is, is niet precies duidelijk. Onderzoekers zien slechtere eetgewoonten en het pilgebruik wel als mogelijke oorzaken.
Door het onderzoek komen we ook te weten waar de mensen met een grote cupmaat wonen: in Noord- en West-Nederland. Wel dragen vrouwen in de drie grote steden in de Randstad in mindere mate bij aan het gestegen aandeel in grotere cupmaten. ,,De ervaring leert, dat naarmate je zuidelijker komt ook de gemiddelde confectiemaat afneemt. Maar toch is dat ook aan verandering onderhevig. Zelfs in Frankrijk, van oudsher het land waarin het vrouwbeeld jarenlang werd bepaald door slanke tailles en een kleine boezem, zien we een toenemende belangstelling voor de grotere behamaten'', aldus brancheorganisatie Bodyfashion.
Het onderzoek wijst ook uit dat de dames met een grotere bh-maat vooral hun 'tweede huid' kopen bij postorderbedrijven. ,,Daar waar de Nederlandse vrouw gemiddeld 6 procent van de in totaal verkochte beha's bij het postorderbedrijf bestelt, koopt de vrouw met een grote cupmaat hier 50 procent meer. Het thuis kunnen passen, in de eigen omgeving, is hier beslist debet aan.''