nieuws

04 jul 2002, 00:12

Onderzoek in centrum hersenonderzoek moet stukje breinpuzzel oplossen

In Groningen wordt een nieuw centrum voor hersenonderzoek gestart. Het moet nieuwe kennis opleveren over de werking van dit ingewikkeldste orgaan, waarvan de werking nog lang niet helemaal bekend is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het project is een initiatief van de onderzoeksschool Behavioral and Cognitive Neurosciences (BCN), waarbij zowel de medische, natuurwetenschappelijke, sociale- als letterenfaculteiten verbonden zijn. Het BCN-centrum voor Functioneel Hersenonderzoek, een miljoenenproject, wordt betaald door onder meer de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG), aldus het AZG-blad Triakel.
Hightech PET-scanners vormen belangrijke onderzoeksinstrumenten. Ook andere scanmethoden worden ingezet. Het is onder meer de bedoeling dat nauwkeurig wordt gemeten waar zich in het brein processen afspelen. De wetenschappers streven daarbij naar een meetprecisie tot op enkele millimeters nauwkeurig. Er is een combinatie van verschillende meetmethoden nodig om een echt goed beeld te krijgen. Het AZG heeft al jarenlang ervaring met het maken van dit soort beelden.
Het blijkt mogelijk plaatsen die met bijvoorbeeld de verwerking van taal te maken te hebben te meten door een patiƫnt iets toe te fluisteren als die in een scanner ligt en vervolgens te meten waar en hoe de hersenen reageren, aldus het AZG. Door middel van dit soort geavanceerde meettechnieken kan tijdens operaties worden vastgesteld waar beter niet in de hersenen kan worden gesneden, of juist wel.
Naast het onderzoek naar de werking van het brein worden de nodige onderzoeksresultaten verwacht die van belang zijn voor neurochirurgen en psychiaters.