nieuws

21 jan 2002, 00:12

Onderzoek gestart naar brand in schuur met 16.000 kippen in Wedde

Politie en brandweer in oost-Groningen zijn vanmorgen begonnen aan een onderzoek naar de oorzaak van de brand gisteravond in een kippenschuur in Wedde waarbij 16.000 kippen zijn omgekomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betrof een nieuwe kippenschuur aan de Driepoldersweg. De meeste van de jonge kippen hebben de brand niet overleefd. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. De korpsen van Bellingwedde en Oude Pekela rukten gelijktijdig uit. Zij kregen even later assistentie van het korps uit Vlagtwedde. De brandweer besloot de schuur gecontroleerd te laten uitbranden omdat het pand niet meer te redden viel. Een naastgelegen boerderij die in de wind lag, werd beschermd met een waterscherm. Op die manier werd voorkomen dat ‘vliegvuur’ (vonkjes) bij de boerderij brand zou veroorzaken. Een propaantank die naast de schuur stond, werd nat en dus koel gehouden om explosiegevaar te voorkomen. Om 18.04 uur gisteravond viel het sein ‘brand meester’.
Vanuit de hoogwerker die uitgerukt was vanuit Veendam, heeft de brandweer ook de situatie van bovenaf bekeken. Opnieuw luidde de conclusie dat ‘gecontroleerd laten uitbranden’ de enige mogelijkheid was.