nieuws

22 nov 2000, 00:12

Ondernemingsprijs Groningen naar familiebedrijf Ophtec

De ondernemersprijs 2000 van de gemeente Groningen is in de wacht gesleept door het Groningse familiebedrijf Ophtec. De prijs werd gisteren overhandigd door wethouder K.F. Schuiling van Economische Zaken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gemeentebestuur heeft het advies van een onafhankelijke jury overgenomen. De prijs is voor de elfde keer uitgereikt en is bedoeld als waardering voor het bedrijfsleven.
Ophtec is een van oorsprong Gronings familiebedrijf, dat zich bezig houdt met de productie en verkoop van oogheelkundige medische hulpmiddelen. Het bedrijf bestaat sinds 1983 en telt momenteel 125 medewerkers.
Het bedrijf is opgericht door Anneke Worst, de vrouw van de bekende hoogleraar oogheelkunde Jan Worst. Professor Worst heeft ontdekt dat het mogelijk is de lens die operatief ingebracht wordt bij mensen die staar hebben vast te zetten aan de iris, met een soort klauwtjes, de zgn. ‘klauwlens’. Later ontdekte hij dat dezelfde techniek ook toepasbaar is om mensen van hun bril of contactlenzen af te helpen. Ophtec heeft als variant op de ‘klauwlens’ de 'Artisan' lens ontwikkeld, een soort permanente contactlens in het oog. Een uniek product dat alleen door Ophtec gemaakt wordt.
Professor Worst is een voorbeeld van een ondernemende hoogleraar. Al in 1958 begon hij met het ontwikkelen van speciale instrumenten ten behoeve van de oogchirurgie. Later richtte zijn vrouw, Anneke Worst, een eigen bedrijf op, waaruit in 1983 bestaat Ophtec ontstond. Kort daarna werd ter ondersteuning van Ophtec de Jan Worst Research Group opgericht. Sinds begin dit jaar is ook het Oogheelkundig Medisch Centrum Groningen aan Ophtec gelieerd.
Ophtec is een onderneming met (internationaal) toekomstperspectief. Zo bevindt de Artisanlens zich in de VS in de derde en laatste fase van een uitgebreid testprogramma. Naar verwachting kunnen over twee jaar de lenzen vrij op de markt gebracht worden en dat biedt enorme kansen voor verdere groei.
De jury was ook zeer positief over het sociaal beleid en het milieubeleid van Ophtec. Daarnaast levert Ophtec niet alleen met haar product een belangrijke maatschappelijke bijdrage, het bedrijf ondersteunt ook diverse projecten op het gebied van oogheelkunde in ontwikkelingslanden.