nieuws

22 jun 2018, 11:11

Ondernemers Wasaweg: unieke proef met slim delen duurzame energie

Ondernemers Wasaweg: unieke proef met slim delen duurzame energie

Ondernemers aan de Wasaweg lopen vér vooruit met een unieke proef met duurzame energie. Daarbij gaat het niet zo zeer om het duurzaam opwekken van energie – wat al op tal van plaatsen gebeurt – maar wel om het zeer efficient afstemmen van vraag en aanbod. Door het listig inzetten van software kunnen  bedrijven die (zonne-) energie over hebben dat leveren aan andere bedrijven die energie nodig hebben. Het project werd gistermiddag gestart door wethouder Mattias Gijsbertsen. (Foto en meer op GIC.nl)

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dertig bedrijven aan de Wasaweg in Groningen gaan onder de naam Wasaweg Energieneutraal slimmer met - duurzame - elektriciteit om. De bedrijven zetten nieuwe technologische tools in die vraag en aanbod in de straat op elkaar afstemmen, waardoor ze duurzaam opgewekte energie onderling kunnen uitwisselen. Gisteren verrichtte wethouder Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen bij ICT-bedrijf Bossers & Cnossen de officiële start van dit grootschalige energie-innovatie-project.

 

Het is voor het eerst in Groningen dat zoveel bedrijven samen kennis delen en innoveren op het gebied van duurzaam energiegebruik’, zegt Gijsbertsen. ‘Dit soort initiatieven van bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan onze ambitie om Groningen in 2035 energie-neutraal te laten zijn.’

 

Buurtbatterij

 


Bij het lokaal opwekken en delen van energie, spelen zonnepanelen, een buurtbatterij en slimme batterijen, monitoring en laadpalen een belangrijke rol. ‘Met de slimme meters wordt het energieverbruik bij alle bedrijven gemonitord. Als wij bij Bossers & Cnossen vandaag teveel zon opwekken voor ons eigen bedrijf, adviseert de software bijvoorbeeld onze buurman om nu energie te gaan gebruiken. Of je krijgt als bezitter van een elektrische auto een melding om je auto op dat moment aan de slimme laadpaal te zetten’, licht Marten van Vliet, directeur Bossers & Cnossen, toe.

 

Voordelen

 


Meedoen levert de Wasa-ondernemers, naast een lagere energienota, ook andere voordelen op zoals korting op de aanschaf van zonnepanelen en laadpalen, een gratis energiescan en hulp bij het aanvragen van subsidie. De partners in dit project - Bedrijvenvereniging Zuidoost, New Energy Coalition, Enexis, ENGIE, ICT Automatisering, Jules Energy, Technische Universiteit Eindhoven, gemeente Groningen - ondersteunen hen hierbij.