nieuws

12 feb 2001, 00:12

Ondernemers fietsen Giro-startdoek naar Groningen

Zestig Groningse ondernemers fietsen in de tweede week van juni met de startdoek van de Giro d’Italia 2002 van Milaan naar Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Bij de Olympische Spelen wordt de vlam al een jaar van tevoren met veel bombarie gepresenteerd, wij doen het met het startdoek’’, aldus initiatiefnemer P. Velthuis. In mei 2002 start de Giro d’Italia in Groningen. Het is de eerste keer dat de Italiaanse wielerklassieker Nederlandse bodem aandoet.
De ondernemersafvaardiging hoopt in zeven etappes de noordelijke hoofdstad te bereiken. De deelnemers fungeren tegelijkertijd als Nederlandse handelsdelegaties: ’s avonds zullen in de steden die ze aandoen Noord-Nederland als handelspartner promoten. De tocht leidt in grote lijnen langs dezelfde steden als de echte Giro; onder meer Zürich, Bazel, Straatsburg, Luxemburg en Münster zullen worden aangedaan. De fietsers trainen al enkele maanden onder deskundige begeleiding om tijdens de vele loodzware bergetappes kramp, geeuwhonger en zadelpijn te voorkomen.
De komst van de Giro naar Groningen moet een grootschalig evenement worden dat niet alleen sport, maar ook grote culturele manifestaties zal omvatten. De kosten van het gehele project zullen tussen de vijf en zeven miljoen gulden liggen.