nieuws

21 feb 2001, 00:12

Onbekend doek van Ploeg-kunstenaar Altink ontdekt

Tijdens een taxatiedag voor kunstschatten is het afgelopen weekend een nieuw schilderij van de Groningse Ploeg-schilder Jan Altink ontdekt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het doek, dat aan beide kanten was beschilderd, werd door deskundigen getaxeerd op een waarde van minimaal 45 duizend gulden. De eigenaar van het doek heeft het werk vijftien jaar geleden voor nog geen vierduizend gulden gekocht.
Het bestaan van het dubbele doek was tot dusver onbekend bij De Ploeg-kenners. De ene kant van het werk bevat een romantisch landschap met een boerderij, een boom en wat kippen; op de achterkant staat een afbeelding van het Groningse Reitdiep. Waarschijnlijk heeft Altink één van de twee werken als mislukt beschouwd en heeft hij uit geldgebrek de achterkant van het canvas moeten gebruiken voor het andere schilderij. De doeken worden geschat uit 1927.
De eigenaar van het doek had het schilderij ’s morgens van de muur gehaald en in een grote plastic zak meegenomen naar de Fraeylemaborg in Slochteren waar de taxatie werd gehouden. De 40-jarige man heeft het doek na de ontdekking weer mee naar huis genomen, waar hij in alle anonimiteit van het doek kan blijven genieten.
Altink, die leeftijd van 1885 tot 1971, was één van de oprichters van de Groninger kunstbeweging De Ploeg. De hoogtijdagen van de kunstenaarsgroep lagen in het interbellum. Een algemeen kenmerk van hun werk is het vaak expressieve kleurgebruik. Schilderijen van De Ploeg bevatten veel portretten en landschappen.