nieuws

19 feb 2001, 00:12

Omzetstijging noordelijke natuurwinkels door BSE-crisis

Natuurwinkels in het noorden zien hun omzet met tientallen procenten stijgen als gevolg van de BSE-crisis. De vraag naar onder meer vleesvervangers is spectaculair toegenomen, meldt de Natuurvoedings Winkel Organisatie BV (NWO

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sommige winkels in het noorden melden groeipercentages van 60 tot zelfs 100 procent in enkele weken. Biologische producten zijn in korte tijd onder brede lagen van de bevolking populair geworden. "Er zit meer in 'gewone' producten dan op het etiket vermeld staat en de consument heeft daarom minder vertrouwen in het niet-ecologische voedsel van de reguliere supermarkt", verklaart NWO-woordvoerster Tiny Schaap.
Het zag er al goed uit voor de branche: de 120 NWO-winkels zagen over 2000 de totale omzet toenemen met elf procent tot bijna tweehonderd miljoen gulden. "Al is het jammer dat er rampen voor nodig zijn om de huidige groei te bereiken", benadrukt Schaap.
Het aandeel van de biologische landbouw neemt in veel trager tempo toe. Minister Brinkhorst wil dat in 2010 een op de tien boeren ecologisch werkt en zover is het nog lang niet. Toch verwachten ecowinkels geen tekorten op korte termijn. Het aanbod van ecologische zuivel bijvoorbeeld is voldoende om voorlopig aan de stijgende vraag te voldoen.