nieuws

13 jan 2001, 00:12

Omstreden hulporganisatie Humana zoekt vrijwilligers in Groningen

De omstreden internationale hulporganisatie Humana People to People probeert met posters in de stad Groningen vrijwilligers te werven voor ontwikkelingsprogramma’s in Afrika.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’De projecten zijn bedoeld om de leefomstandigheden van mensen in Africa te verbeteren’’, belooft Humana. Critici stellen echter dat de Deense organisatie commercieel is.
‘’Je bent nodig in Afrika’’, meldt de poster. Deze oproep geldt voor bijvoorbeeld sociaal werk met kinderen, Aids-preventie en het planten van bomen. Vrijwilligers moeten op eigen kosten een cursus volgen in het Verenigd Koninkrijk of Denemarken. Studente Geerke van ’t Veer, die de posters opmerkte, is sceptisch. ‘’Het meeste geld komt volgens ex-leden niet in Derde Wereld landen terecht, maar verdwijnt in de organisatie. Vrijwilligers moeten hun inkomsten aan Humana geven en de banden met hun familie en vrienden opgeven’’.
Enkele jaren geleden zijn over Humana kamervragen gesteld. Scholen riepen studenten op voorzichtig te zijn, nadat jonge vrijwilligers klaagden over het vermeende sektarische karakter van de organisatie. Tevens zouden vrijwilligers onder druk zijn gezet om contracten te tekenen. De kamervragen leidden niet tot maatregelen. Toch maakt de Groninger Studentenbond de achterban opnieuw attent op mogelijke problemen.
Wie het Deense informatienummer belt, krijgt vriendelijke wervers aan de lijn, die slechts via email vragen willen beantwoorden. Kritische vragen worden duidelijk ontweken; ‘’Alle informatie staat op onze website’’.