nieuws

24 aug 2000, 00:12 door André Spaansen

Olympisch Steunpunt start fonds voor ‘arme’ sporttalenten

Het Olympisch Steunpunt Noord-Nederland (OSNN) start een ondersteuningsfonds om topsporters die in financiële problemen zitten te sponsoren. De sportorganisatie helpt sporters uit het Noorden nu nog louter met facilitaire voorzieningen, maar wil daarnaast bemiddelen bij het vinden van geldelijke hulp. ’We gaan sporters en sponsoren bij elkaar brengen’, aldus bureaumanager Marcel van den Berg.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De doelgroep bestaat uit sporters, die meedoen aan belangrijke toernooien en hebben aangetoond te kunnen presteren, maar door geldgebrek toch buiten de boot dreigen te vallen. In de visie van het OSSN moet een sporter kunnen trainen ‘zonder kopzorgen’ over geldzaken; ‘Zulke problemen maken de weg naar de top vaak lang en moeilijk’.
Het OSSN begeleidt jonge talenten op individuele basis in nauwe samenwerking met de landelijke sportbond NOC*NSF, sportbonden en sportverenigingen. Joop Alberda, technisch directeur van NOC*NSF, ondersteunt het aankomende project. Financiële ondersteuning is op dit moment niet mogelijk. Het OSNN-jaarbudget van drie ton is daarvoor ontoereikend. ‘Daarom is een talentenfonds zinvol. Soms kan een relatief klein bedrag, bijvoorbeeld voor contributie- of reiskosten, veel uitmaken’, stelt Van den Berg.
Het nieuwe fonds staat open voor sponsoren uit het bedrijfsleven, overheden, instellingen en particulieren. De officiële start moet zo snel mogelijk na de Olympische Spelen in Sydney plaatsvinden.