nieuws

08 sep 2000, 00:12

Oecumenisch klooster opengesteld voor broeders

Het enige oecumenische klooster van het land wordt toegankelijk voor mannen. De Debora Communiteit in Appingedam verandert daarmee in een zogeheten ‘dubbelklooster’. Op dit moment is het klooster slechts toegankelijk voor zusters, maar er zijn gesprekken gaande met potentiële broeders, aldus een woordvoerder.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De broeders en zusters zullen tijdens werkzaamheden en gebeden samen zijn, maar hebben hun eigen woonruimtes. Het kloosterleven trekt wel gehuwden aan, maar de toelatingsvoorwaarde van het ongehuwd zijn blijkt een hoge drempel. Zodoende zijn er vaak gasten die zich voor een aantal dagen terugtrekken, maar mensen stappen tegenwoordig het permanente kloosterleven niet meer in.
De Debora Communiteit kenmerkt zich door een contemplatieve levensstijl, dat wil zeggen dat het dagelijks leven sober is. Tijdens de maaltijden mag er bijvoorbeeld niet gesproken worden. Dit leven is niet voor iedereen weggelegd: ‘We kunnen niet zeggen of de mannen morgen al op de stoep staan’, aldus de woordvoerder.