nieuws

02 okt 2000, 00:12

Nu of nooit voor studentenchipkaart

Het is nu of nooit voor de studentenchipkaart. Vijf jaar nadat een soortgelijke experimentele kaart mislukte, krijgen hogescholen en universiteiten vanaf volgend jaar september weer een landelijke identificatiepas.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kaart geeft studenten toegang tot elektronische netwerken en kan gebruikt worden bij het identificeren bij een tentamen. ‘’Als het project mislukt, zullen de verschillende onderwijsinstellingen wellicht zelf een alternatief ontwikkelen’’, stelt directeur Jan Bakker van SURFdiensten b.v., een onderdeel van de landelijke ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs. ‘’Het verlies van schaalvoordeel betekent bovendien dat de kaart dan duurder kan worden’’, verwacht hij. De uitwisselbaarheid met andere onderwijsinstellingen wordt ook moeilijker.
Vijf jaar geleden sloeg een soortgelijk initiatief niet aan. Te weinig universiteiten en hogescholen deden mee en er waren veel technische problemen. Van de vooruitstrevende betaalmogelijkheid, waar veel van verwacht werd, is bovendien amper gebruik gemaakt. Dit keer wordt gemikt op deelname door een derde van de hoger onderwijsinstellingen, waaraan zo’n 200.000 studenten studeren. TrustSURF b.v. begint deze maand met de voorbereidingen.
De nu hypermoderne kaart zal snel weer ouderwets zijn, vertelt Bakker. Over een aantal jaren zal de student zich door middel van een vingerafdruk identificeren. Bakker: ‘’De zogeheten biometrie bevindt zich nu nog in een fase van ontwikkeling en de methoden zijn nog kostbaar, maar in de toekomst zal het gewoon worden’’.