nieuws

20 nov 2000, 00:12

NS verdubbelt spoor naar Sauwerd

De NS is vrijdag begonnen met de verdubbeling van het spoor tussen Groningen Noord en Sauwerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het huidige enkele spoor tussen Groningen Noord en Sauwerd is het drukst bereden in heel Nederland. Vertragingen hebben vaak grote gevolgen voor de trajecten Groningen-Roodeschool en Groningen-Delfzijl. Door een verdubbeling van het spoor moet dit in de toekomst minder worden.
De NS grijpt de gelegenheid ook aan om alle overwegen met automatische slagbomen te beveiligen. De onbeveiligde particuliere overwegen zullen in overleg met de eigenaars allemaal verdwijnen.
De spoorbrug over het Van Starkenborgkanaal voldoet ook niet meer. Hij wordt in zijn geheel vervangen door een boogbrug met twee sporen. Het kanaal onder de brug kan zo met meer dan dertig meter verbreed worden. Dit is mogelijk doordat de toekomstige brug niet ondersteund wordt door pijlers in het water. Ook wordt de nieuwe brug twee meter hoger dan de huidige.
Momenteel vindt bij de brug een onderzoek plaats naar de aanwezigheid van munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Dit onderzoek moet eerst afgerond zijn voordat begonnen kan worden met de aanleg van de spoorbrug.