nieuws

07 jun 2000, 00:12

NS laakt oranjegevoel op Groninger station

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben de uitbaters van het café onder het Groninger Noorderstation gesommeerd de vrolijke oranje plastic slingers die sinds een paar weken gebouw opfleuren te verwijderen. De eigenaars van het etablissement hadden de fleurige versieringen op het bouwwerk aangebracht in het kader van het naderende Europees Kampioenschap voetbal.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ondanks de positieve reacties van zowel de gemeente als de buurtbewoners is de NS onverbiddelijk: volgens het contract dat de cafébazen met de onderneming hebben gesloten moet opsmuk aan de buitenkant van het gebouw te alle tijden met de exploitant worden overlegd. ‘En dat is in dit geval niet gebeurd’, aldus communicatiemanager J. Hofman van NS Stations.
Hofman ontkent dat de NS alle vormen van oranjeversiering afkeurt. ‘Op de stations van steden waar gespeeld wordt hebben we daar duidelijke afspraken over gemaakt met onze reclamedochter’, stelt ze. ‘Maar met huurders van panden in de stations hebben we gewoon contractuele afspraken gemaakt die ze, net als wij, moeten nakomen. Eén daarvan is overleg over uiterlijke versieringen.’
Caféhouder J. Noorman erkent dat ze buiten de contractuele afspraken hebben gehandeld, maar is toch wat verbolgen over het besluit van NS. ‘Niemand heeft er last van, het vormt geen enkel gevaar, iedereen wordt er vrolijk van, wat is het probleem nou precies?’ vraagt hij zich af. ‘De NS kijkt geen moment naar menselijke ideeën, alleen maar naar regeltjes.’ Desondanks drijven hij en zijn partner de zaak niet op de spits: voor het eind van de week zullen alle slingers weer worden verwijderd. ‘Die paar slingers zijn ons geen juridisch steekspel waard’, meent Noorman.