nieuws

11 aug 2001, 00:12

NoordNed wil 48 treinen vervangen

Vervoersmaatschappij NoordNed wil voor 240 miljoen gulden 48 nieuwe treinstellen kopen. Hiermee wil de vervoerder een deel van de 88 treinstellen vervangen. De investering is alleen mogelijk als de organisatie de vervoerscontracten met de provincies Groningen en Friesland voor meerdere jaren kan verlengen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De besprekingen over contractverlenging met de provincie Groningen zijn in een vergevorderd stadium. Van de nieuwe treinstellen kan NoordNed er 23 betalen als het contract met Groningen voor minstens acht jaar wordt vastgelegd, aldus NoordNed-directeur H. Donker. ,,Daar moeten we dan ook nog voldoende geld voor krijgen.'' Eind september is dit duidelijk. Als de onderhandelingen met Groningen zijn afgerond, begint de contractbespreking met de provincie Friesland. ,,We willen dan naar aanleiding van de afspraken met Friesland nog eens 25 nieuwe treinstellen aanschaffen. Maar de gesprekken met Friesland zijn nog niet begonnen dus dat is allemaal nog erg onzeker'', aldus Donker.
Al langere tijd heeft NoordNed te maken met het uitvallen van treinen omdat veelal met verouderd materieel wordt gereden. De vervoerder heeft voor het uitvallen van ritten onlangs een fikse boete gekregen van de provincie Groningen. De vervanging van een deel van de treinstellen moet deze problemen oplossen.