nieuws

18 jun 2001, 00:12

NoordNed weer in de problemen door tekort aan treinen

Vervoersbedrijf NoordNed hangt opnieuw een boete van de provincie Groningen boven het hoofd. Het bedrijf, dat de treintrajecten in Groningen en Friesland exploiteert, moest vrijdag tussen Winschoten en Nieuweschans bussen inzetten vanwege een tekort aan materieel. Dertig van de in totaal 88 treinstellen van de maatschappij zijn op dit moment defect.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is nog de vraag of de treinen op het traject maandag wel weer gewoon rijden. Volgens woordvoerster E. Krikke van NoordNed is het tekort aan materieel een gevolg van de grote drukte bij onderhoudsbedrijf NedTrain in Onnen. ,,Zij kunnen ons nog niet zeggen of de achterstand in reparaties maandag weggewerkt is’’, zegt zij.
Het onderhoudsbedrijf van de NS, NedTrain, geeft toe dat er meer onderhoud te doen is dan normaal. Volgens woordvoerster F. Kraaijeveld ligt de oorzaak daarvoor overigens voor een deel van NoordNed zelf, maar wordt daar verder geen informatie over verstrekt. “Dat is iets tussen NoordNed en Nedtrain”, aldus de woordvoerster.
Verantwoordelijk provinciebestuurder T. Musschenga zei op Radio Noord ‘onaangenaam verrast’ te zijn door de problemen bij NoordNed. ,,Na een half jaar van betrekkelijke rust is het wéér mis’’, aldus de gedeputeerde. Ook vorig jaar kreeg het vervoerbedrijf een boete van de provincie door een te late oplevering van beloofde eerste klas treinstellen.
De provincie stuurt maandag een ‘brief op poten’ naar het vervoerbedrijf en wil nog voor de zomervakantie een gesprek met aandeelhouders NS en Arriva van NoordNed over de aanschaf van nieuwe treinstellen. Het provinciebestuur beraadt zich dit weekend op een boete voor het bedrijf wegens het niet nakomen van contractuele verplichtingen.