nieuws

25 jul 2000, 00:12

NoordNed neemt proef met camera’s in trein

Het commerciële openbaarvervoerbedrijf NoordNed gaat bij wijze van proef twee treinstellen voorzien van bewakingscamera’s.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De beelden die de camera’s opnemen worden 72 uur bewaard en zijn van zo’n goede kwaliteit dat reizigers geïdentificeerd kunnen worden. NoordNed hoopt zo extra bewijsmateriaal te kunnen vergaren bij agressie en vandalisme. Ook wil NoordNed wil met de proef nagaan of camera’s in de trein een preventieve werking hebben. Verder hoopt het vervoerbedrijf dat de camera’s gevoelens van onveiligheid bij reizigers wegnemen.
De camera’s zijn deze herfst operationeel. Het vervoerbedrijf onderkent dat er reizigers zijn die uit privacyredenen tegen camera’s zijn. “Juist daarom houden we een proef. Zo kunnen we goed zicht krijgen op de positieve en negatieve effecten”, aldus een woordvoerder. Na een half jaar wordt de proef geëvalueerd. Na de evaluatie besluit NoordNed of alle treinstellen worden voorzien van camera’s. Het vervoerbedrijf exploiteert sinds 28 mei de spoorlijnen van Groningen naar Roodeschool, Delfzijl en Nieuweschans.