nieuws

16 aug 2000, 00:12

Noorderzon 2000 verandert Stad in groots theater

Het internationale zomerfestival Noorderzon 2000 verandert van 17 tot en met 27 augustus Groningen in een openluchtarena voor theater, muziek, dans, acrobatiek en mime. In het Noorderplantsoen in de stad treden artiesten op uit onder meer Chili, Frankrijk en Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Teatro del Silencio

Op vele plekken kan er van voorstellingen genoten worden. De verwachting is dat tienduizenden mensen het festival zullen bezoeken. Grote publiekstrekker is het Chileense Teatro del Silencio. ‘Dit heftige theatrale circus of circusachtige theater is gebaseerd op Alice in Wonderland’, aldus de organisatie. Deze voorstelling is dan ook zeer toepasselijk te zien in een circustent. Dit belooft een show te worden met circusachtige elementen als acrobatiek en mime.
Klinkende namen als het cabaretduo Van Hout en De Ket, die vele malen eerder in Groningen optraden, en Suver Nuver staan naast opkomende acts. Vrouw Holland beleeft de première van het gloednieuwe liedjesprogramma Vet in de Stad. Voor de liefhebbers van het Groningse leven is er ook vele te zien: ook de populaire theaterserie Mussengang gaat nog even door. In het Prinsentheater staan de studenten met hun bizarre avonturen weer even in de spotlights, na hun succesvolle verblijf in de Groninger theaters in de afgelopen seizoenen.
De opening van het festival wordt uitgevoerd door Lola Muance, een kunstproject in het plantsoen. De Franse kunstenaar Pierre Surtel van dit project heeft speciaal voor dit festival een aantal kunstwerken gemaakt. De Fransman schept met zijn showshow een bijzondere sfeer in het park.

'Menselijke zoo'

De spectaculaire productie Givropolis van Les Alama’s Givrés gaat op Noorderzon in de Nederlandse première. Givropolis is te zien op vrijdag 18, zaterdag 19 augustus en zondag 20 augustus om 21.30 uur op de Grote Markt in de Stad. De makers van dit programma beschrijven het zelf als ‘een menselijke zoo’. Het publiek krijgt een indruk van de dagelijkse waanzin van de stad met bijvoorbeeld het geluid van luid toeterende taxi’s.
De Machinefabriek aan de Bloemstraat is de eerste vrijdag en zaterdag van het festival de bijzondere locatie voor Afasia, een multimediavoorstelling van kunstenaar Marcelli Antunez. Hierin spelen een viertal robotten.
Het park is al ruim voor de opening van de juiste atmosfeer voorzien. De Groningse kunstenaar Gerriet Postma heeft tweeduizend plastic bloemen gemaakt van plastic buizen en emmers. Het kunstwerk staat pontificaal in de vijver van het Noorderplantsoen.

Cooking with Elvis

Het theaterstuk Cooking with Elvis is een Nederlandse show. Het stuk van de Engelsman Lee Hall is vertaald door de veelzijdige Jules Deelder. In deze zwarte komedie verziekt een invalide geraakte Elvis-imitator het leven van zijn familie. Deze voorstelling deed het al zeer goed op onder meer het bekende Oerolfestival. Het is een pittig programma met veel bloot. Hoewel bij een eerdere voorstelling de emoties zo hoog opliepen, dat er mensen de zaal verliepen, heeft het programma ook veel waardering geoogst.
Lounge kunnen liefhebbers genieten van sessies van dj’s. Naast deze lounge is het Casa Electronica ingericht, een containerpark waar kunstenaars en muzikanten multi-media shows geven. Dit jaar is er voor het eerste aandacht voor de moderne dj-cultuur. In de zogeheten Ballyhoo
Net zo modern is het concert van Stefan Robbers van de Acid Junkies. Dit is een voorstelling waarin theater en tekst worden gecombineerd met een concert van Robbers.

Bands uit Groningen

Groningse bands die de onbedwingbare neiging hebben zich op een podium te laten gelden, kunnen een kwartiertje lang voor een hopelijk laaiend enthousiaste menigte optreden. Een band krijgt vijftien minuten de beschikking over slechts een stopcontact. Wel mogen ze dat meerder malen op een avond doen. Het bijzonder podium voor deze stunts is een viertal containers. In een container spelen vier bands in het uur. Twaalf fans per keer kunnen hun band zien optreden.
Voor fl.35,- is het mogelijk Vriend van Noorderzon te worden. De officiële kameraden van het festival krijgen een Noorderzon Vriendenpas. Met dit pasje is het mogelijk een voorstelling gratis te bezoeken. Aanmelden kan op nummer 050-3138484 of via de festivalwebsite, www.noorderzon.nl.
Algemene informatie: Noorderzon: 17 tot en met 27 augustus 2000-08-16 Locaties: Het Noorderplantsoen en diverse locaties in de stad. Loopafstand vanaf CS Groningen: 20 minuten. Loopafstand vanaf Groningen-Noord: 5 minuten. Entreeprijzen van gratis tot fl.35,-.