nieuws

19 apr 2001, 00:12

Noorderlingen geven steun aan zweeftrein

Bijna de helft van de noorderlingen is voor de komst van een zweeftrein. Dit blijkt uit een onderzoek van het bureau Aha! in opdracht van RTV Noord, omrop Fryslân en RTV Drenthe.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De uitkomst staat haaks op een eerdere uitspraak van minster Pronk dat de zweeftrein vooral in de hoofden van de bestuurders leeft. De Groningse Commissaris van de Koningin Alders reageerde verheugd op de uitslag. “Iedere twijfel over voldoende steun bij de bevolking kan worden weggenomen.”
In totaal is 43 procent van de noorderlingen voorstander van de snelle treinverbinding met het Westen. 26 procent heeft nog geen mening over het ambitieuze project. De Groningers zijn het positiefst: hiervan is de helft voorstander. Van de Friezen is maar 37 procent voor de zweeftrein, terwijl 44 procent van de Drenten voor is.
55 procent van de noordelijke bevolking is van plan om de zweeftrein te gebruiken als die er eenmaal ligt. Iets minder dan de helft van ondervraagden, 43 procent, is bereid honderd gulden of meer te betalen voor een retourtje. Met de zweeftrein duurt een ritje van Groningen naar Amsterdam nog maar veertig minuten, tegen twee en een half uur nu.