nieuws

10 jan 2001, 00:12

Noorden kan meer van maansverduistering genieten dan zuiden

Het noorden van Nederland maakt vanavond meer kans van de maansverduistering te kunnen genieten dan het zuiden. Dat meldt het KNMI dinsdagmiddag

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door een meteorologische storing gaat het gebied onder de grote rivieren vanavond hoogstwaarschijnlijk gebukt onder een flink wolkendek. ,,Wellicht dat ze morgen wel wat sneeuw op de stoep krijgen’’, meldt een woordvoerder ter compensatie.
Het schaarse natuurfenomeen is tussen acht en elf uur in heel West-Europa te aanschouwen. Het KNMI beklemtoont dat vooral het tijdstip van de eclips ongewoon is. ,,Normaal moet je er midden in de nacht je bed voor uit'', aldus een woordvoerder.
De volle maan zal gedurende enkele uren door de schaduw van de aarde worden verduisterd. De maan is tijdens deze verduistering te zien als een lichtrode bol tussen de sterren. De volledige maansverduistering zal om tien voor negen een feit zijn. Na een uur komt de maan geleidelijk weer in het zonlicht. Tegen elf uur is de maansverduistering voorbij.
De verduistering is met het blote oog te volgen en eenvoudig te fotograferen of te filmen. BIj volkssterrenwacht Planetron in het Drentse Dwingeloo wordt de sterrenhemel tijdens de eclips aan de binnenzijde van een groot koepelvormig projectiescherm zichtbaar gemaakt. Bij sterrenwacht Quasar in Hoeven kan het publiek terecht om met telescopen naar de maansverduistering te kijken.
Ruim een jaar geleden was in Nederland nog een maansverduistering te zien. De volgende is in 2003.