nieuws

17 jul 2001, 00:12

Noordelijke traumahelikopter laat voorlopig nog op zich wachten

Het in gebruik nemen van de helikopter van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) laat nog zeker zes weken op zich wachten. De gemeente Groningen maakt woensdag de vergunning voor het verrichten van drie vluchten per dag publiekelijk bekend; daarna hebben buurtbewoners nog zes weken de tijd om het verlenen hiervan aan te vechten bij de Raad van State.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Al die tijd zal de helikopter aan de grond moeten blijven staan’’, beaamt woordvoerder Rogier Verhagen van het AZG. Het ziekenhuis bezit de helikopter al vanaf begin mei, maar mag het voertuig niet inzetten voor hulpverleningsvluchten. Wel worden er sinds kort oefenvluchten gehouden, zodat het mobiel medisch team (mmt) van het ziekenhuis ingezet kan worden zodra de vergunning in orde is.
Dat de vergunning aangevochten wordt, staat als een paal boven water. Buurtbewoners hebben zichzelf al gemobiliseerd: zij vinden dat er teveel vluchten zonder patiënten worden gemaakt. ,,Dat is onzin’’, vindt woordvoerder Verhagen. ,,De helikopter vervoert in eerste instantie het mmt zo snel mogelijk naar de patiënt toe. Als deze per ambulance naar een naburig ziekenhuis kan worden vervoerd, wordt dat verkozen boven transport per helikopter.’’ De traumahelikopter vliegt in dertig procent van de gevallen mét patiënt.
Dit is voor het AZG echter geen optie. ,,Op de plaats die de buurtbewoners in gedachten hebben, verrijst momenteel ook een woonwijk: op die manier verplaats je het probleem alleen maar’’, denkt de woordvoerder. ,,Bovendien kan het medisch team zijn werk het best verrichten wanneer ze zo dicht mogelijk bij het ziekenhuis kunnen opstijgen en landen.’’ De traumahelikopters in Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen worden voor zover mogelijk ook op het dak van de ziekenhuizen gestationeerd.