nieuws

27 nov 2000, 00:12

Noordelijke scheepsbouwers vrezen afschaffen investeringsregeling

Het per eind van dit jaar verdwijnen van een gunstige regeling voor kleine investeerders levert de noordelijke scheepswerven een miljoenenstrop op, doordat investeerders voortaan dreigen af te haken. Een van de gevolgen kan zijn dat het moeilijker wordt de orderportefeuille te vullen, stelt de VNSI, de belangenvereniging van scheepsbouwers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanaf 1995 tot 1999 zijn onder de zogeheten cv-regeling veertig schepen op noordelijke werven gebouwd, wat een omzet van 680 miljoen gulden opleverde. Driehonderd miljoen werd door cv-investeerders ingebracht. In zo’n constructie zijn investeerders commanditaire vennoten, wat betekent dat ze niet meer geld kunnen verliezen dan ze inbrengen.
Binnenkort wordt de vennoot niet meer beschouwd als ondernemer maar belegger en verliest daarmee interessante fiscale voordelen. Technisch directeur Johan Schouwenaar van Bodewes Scheepswerven Martenshoek in Hoogezand stelt dat de basis onder een aantal bouwcontracten wegvalt als de investeerders wegblijven: ‘’Nu de cv-regeling verdwijnt en de politiek geen goed alternatief heeft aangedragen, moeten we snel op zoek alternatieve orders’’.
‘’De politiek kondigde aan dat er overbruggende maatregelen zouden komen, maar dat is nog niet gelukt’’, aldus VNSI-directeur Ruud Schouten.
Gedeputeerde Marc Calon (PvdA, financiën) van de provincie Groningen stelt: ‘’We willen de schade zoveel mogelijk beperken, maar aan een landelijke regeling kunnen wij niet veel veranderen’’.