nieuws

08 sep 2000, 00:12

Noordelijke onderwijsinstellingen willen asielzoekers arbeidskansen bieden

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen zijn aan het uitzoeken hoe ze hoogopgeleide asielzoekers aan scholing en werk zouden kunnen helpen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hiermee haken ze vlot in op de nieuwe Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV) die asielzoekers de mogelijkheid biedt twaalf weken betaalde arbeid te verrichten binnen een periode van 39 weken.
Onderzoek heeft uitgewezen dat een kwart van de asielzoekers in de provincie Groningen een hogere opleiding heeft genoten. Juist voor deze groep is het moeilijk werk op hun eigen niveau te vinden, aldus woordvoerder E. Janssens van de Hanzehogeschool. ,,Wij kunnen ze bijvoorbeeld een baan bieden in de vorm van gastdocentschappen’’, suggereert Janssens. De onderwijsinstellingen kunnen van de aanwezigheid van de asielzoekers profiteren door op hun beurt te leren van de specifieke kennis en culturen die de gasten bezitten. ,,Het is zonde als zij alle geestelijke bagage die ze met zich meedragen niet kunnen gebruiken of verspreiden’’, vindt de woordvoerder.
Ook het COA is erg enthousiast over het idee. Momenteel wordt onderzocht of het initiatief wettelijk haalbaar is. De eventuele taalbarrière zou volgens Janssens geen bedreiging vormen voor het project; de scholen voorzien beiden in gespecialiseerde taaltraincursussen.