nieuws

26 feb 2001, 00:12

Noordelijke hartpatiënten voor operatie naar Breda

Hartpatiënten uit het noorden van het land moeten steeds vaker voor een open hartoperatie afreizen naar ziekenhuis De Klokkenberg in Breda. Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) kampt met lange wachtlijsten en kan niet meer aan de vraag voldoen. De twee hospitalen hebben de onderlinge afspraak dat het AZG hartpatiënten mag doorsturen naar Breda.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De wachtende Noordelingen zijn genoodzaakt naar de andere kant van Nederland te reizen omdat in het Noorden slechts één hartcentrum aanwezig is. Onder Zwolle zitten elf centra die openhartoperaties uitvoeren.
Jaarlijks kan het AZG maximaal 1100 bypassoperaties uitvoeren terwijl er tussen de 1200 en 1250 personen op de wachtlijst staan. Het tekort aan personeel is één van de oorzaken van de lange wachttijden. Volgens Rogier Verhagen van het AZG wordt aan een oplossing gewerkt. “Er worden op dit moment extra operatie- en anesthesieassistenten opgeleid maar het duurt nog minstens twee jaar voordat zij inzetbaar zijn.” Ook het relatief hoge aantal Noorderlingen dat met hart- en vaatziekten kampt, draagt bij aan de lange wachttijden.
Dr. Folkert Mangercats, medisch directeur van de Nederlandse Hartstichting, noemt de situatie in Groningen betreurenswaardig.