nieuws

11 feb 2002, 00:12

Noordelijk fraudeteam valt sportscholen binnen

Een dozijn sportscholen in Groningen is deze week binnengevallen door een fraudeteam, dat op zoek was naar verboden middelen en mogelijke sporen van fraude. Een zestal medewerkers van de politie, de Keuringsdienst van Waren en de fiscus nam een kijkje. Sportschoolhouders wisten weliswaar via een brief dat ze ergens dit jaar controles konden verwachten, maar zijn boos over de manier waarop met zoveel mensen tegelijk werd aangeklopt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’Het leek wel een razzia’’, aldus eigenaar Baum Bletterman van sportschool Harimau. ’’Controle van de middelen en boekhouding is niet ongebruikelijk; te onderzoeken spullen worden zelfs netjes betaald. Dus dat is geen probleem. Maar dit is de eerste keer in twintig jaar dat het zo massaal ging’’, moppert hij. ‘’Met buitenschoenen en al liepen ze mijn sportzaal in, waar mensen aan het trainen waren en hen en het personeel werd van alles gevraagd.’’
De Keuringsdienst van Waren kan zich de schrik voorstellen wanneer plotseling meerdere diensten tegelijk arriveren. ‘’Maar combinatieacties zijn effectiever’’, aldus woordvoerder Bert Hendriks. ‘’We werken daarom af en toe samen met andere diensten in een wijk of gedeelte van een stad. Dit soort acties bij sportscholen is nog nieuw; voedingssupplementen bijvoorbeeld zijn een recent verschijnsel. Tien jaar geleden had je ze nog niet.’’ Combinatieteams hebben ook wel eens smartshops op de korrel.
Het is aannemelijk dat meer van de tweeduizend sportscholen in het land ‘combinatiebezoek’ kunnen verwachten. Hendriks: ‘’Er worden kleine resten in supplementen aangetroffen van stoffen die op de dopinglijst staan. Daarvoor is nogmaals, zo vlak voor de winterspelen, gewaarschuwd door Olympisch-voorzitter Rogge’’.