nieuws

01 nov 2000, 00:12

Noordelijk fraudeteam pakt internationale telefoonkaartenfraudeurs op

Het Interregionale Fraudeteam (IFT) Noord-Nederland heeft dinsdagochtend met de aanhouding van vier mannen en een vrouw in de leeftijd tussen de 22 en 44 jaar in Rotterdam en Den Haag een groep ontmanteld die ervan verdacht wordt grootscheepse fraude met telefoonkaarten te hebben gepleegd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De groep wordt ervan verdacht in georganiseerd verband onder valse identiteiten voor mobiele telefoons abonnementen te hebben afgesloten. Door alle vijf in Nederland aanwezig zijnde telecomoperators is aangifte gedaan van deze fraude. Op basis van het onderzoek wordt de totale schade op elf miljoen gulden geschat.
De verdachten sloten met valse identiteitsbewijzen bij de telefomoperators mobiele telefoonabonnementen af. De SIM-kaarten werden vervolgens uit de telefoons gehaald en naar Zuid-Europa verscheept. In onder meer Griekenland en Italiƫ werden de SIM-kaarten in andere telefoons geplaatst en weer doorverkocht.
Het onderzoek is gecoƶrdineerd door het Interregionale Fraudeteam (IFT) Noord-Nederland dat zich heeft gespecialiseerd in telecomfraude. Het noordelijke politieteam heeft het onderzoek begin dit jaar ingesteld in samenwerking met het IFT West-Nederland en de Rijksdienst voor Radiocommunicatie na klachten van de telecomoperators.
Op twaalf plaatsen in Rotterdam, Den Haag, Gouda en Dordrecht zijn invallen geweest in woningen en bedrijfspanden van de vijf verdachten. De huiszoekingen, die onder leiding stonden van een rechter-commissaris, leverden met name administratie op die in beslag is genomen. Alle vijf de verdachten zijn in verzekering gesteld en worden nader verhoord over hun rol in de zaak. In een later stadium van het onderzoek worden meer aanhoudingen niet uitgesloten.