nieuws

21 feb 2001, 00:12

Noordelijk bedrijfsleven legt 2.6 miljoen gulden op tafel voor voltooiing Duitse autosnelweg

Het bedrijfsleven uit Noord en Oost Nederland heeft 2.6 miljoen gulden op tafel gelegd voor de financiering van de Duitse A31. Om de Duitse autoweg op korte termijn te voltooien was de actie ‘A31 vol gas!’ in het leven geroepen. De A31 loopt tussen Emden en het Ruhrgebied. Halverwege dit traject ontbreekt nu nog een stuk van veertig kilometer. Dankzij de bijdrage van het bedrijfsleven kan de autoweg voor 2005 worden voltooid. Anders was dit pas na 2013 gebeurd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanwege de grote belangen en het vooruitzicht dat de A31 anders pas na 2013 klaar zou zijn, zijn de Kamers van Koophandel, de werkgeversorganisaties en Transport en Logistiek Nederland een gezamenlijke actie gestart. In totaal hebben 310 bedrijven een financiële toezegging gedaan. Ook een groot aantal Groningse gemeenten betaalt mee.
Omdat de A31 pal langs de Oostgrens van Nederland loopt kan ook het Noordelijk bedrijfsleven meeprofiteren van de nieuwe noord-zuidroute. Met de voltooide weg worden de reistijden korter, de transportkosten lager en de wordt het marktgebied groter.
De aanleg van het ontbrekende stuk A31 kost 420 miljoen Duitse marken. De afspraak was dat Nederland naar evenredigheid zou participeren in de regionale financiering. Omgerekend zou de Nederlandse marktsector 2.6 miljoen moeten bijdragen.
Mede dankzij een gul gebaar van de Nederlandse Aardoliemaatschappij kan de actie worden beëindigd. De NAM overhandigde tijdens een afsluitende bijeenkomst op 19 februari een symbolische cheque van een half miljoen gulden aan de voorzitter van de werkgroep A31.