nieuws

13 jun 2001, 00:12

NNT valt in de prijzen bij Louis d’Or-uitreiking

Het Noord-Nederlands Toneel (NNT) is maandagavond bij de uitreiking van de hoogste Nederlandse toneelonderscheidingen in de prijzen gevallen. De prijzen voor de beste bijrollen werden gewonnen door Geert Lageveen, Frank Lammers en Margôt Ros, de drie spelers van de voorstelling ‘Onder Mannen’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ros kreeg de Colombina, Lageveen en Lammers wonnen elk een eigen Arlecchino.
Het stuk, dat in het seizoen 2001-2002 geprolongeerd zal worden, vertelt over een hardvochtig experiment van twee vrienden die net door hun vriendinnen zijn verlaten. Ze besluiten wraak te nemen - niet op hun vriendinnen, maar op het hele vrouwenras – en smeden een vilein plan om een kwetsbare vrouw het hof te maken. Het tweetal vraagt een naïeve dove typiste die op hun kantoor werkt los van elkaar mee uit en dumpt haar genadeloos zodra ze in de droomwereld van aandacht en verliefdheid verkeert.
Behalve de prijzen voor beste bijrollen werd ook regisseur Matthijs Rümke bekroond met de Prosceniumprijs vanwege zijn bijdrage aan het toneel in het algemeen. Rümke regisseerde vorige jaar bij het NNT onder meer de Driestuiversopera van Bertolt Brecht en Kurt Weill.
De Theo en de Louis d’Or, de prijzen voor beste hoofdrollen, gingen naar Ria Eimers en Steven van Watermeulen. Eimers won haar prijs met haar rol van Hekabe in De Trojaansen door het Onafhankelijk Toneel. Volgens de jury groeit de actrice uit tot ,,het brandpunt van de voorstelling met haar tegelijkertijd heftige, wendbare en ingetogen speelstijl”. Hekabe is een oorlogsweduwe na de Trojaanse oorlog.
Van Watermeulen werd bekroond voor de manier waarop hij Tom speelde in De Wespenfabriek van het RO-theater. ,,De volstrekte overtuiging waarmee Steven van Watermeulen zijn personage met heel zijn lichaam en met alle registers van zijn stem een ziel en gestalte geeft en je als toeschouwer onderdompelt in zijn schokkende relaas echoot nog lang na de voorstelling na”, aldus de jury. ,,Een vertolking de Louis d'Or waardig”.
Beide toneelprijzen worden sinds 1955 uitgereikt en bestaan uit een gouden plak gemaakt door Eric Caus. Voor de Theo d’Or waren behalve Eimers Ellen Vogel en Henny Orri genomineerd. Voor de Louis d’Or waren ook Warre Borgmans en Peter Blok in de race.