nieuws

28 jan 2001, 00:12

NNO voert symfonische muziek Ede Staal uit

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) geeft donderdag 28 en vrijdag 29 juni in de Groningse Oosterpoort twee concerten waarin muziek van en over volkszanger Ede Staal wordt uitgevoerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Naast acht voor het symfonieorkest gearrangeerde liederen van Staal voert het orkest stukken uit die ,,de ziel van Staal en het Groningse gevoel goed uitdragen’’, aldus directeur G. Vierkant. Wie de zangpartijen voor zijn of haar rekening neemt, is nog niet bekend.
Staal (1941-1986) heeft in Groningen sinds zijn dood een ongekende cultstatus. Zijn liedjes in de Groningse streektaal zijn nog altijd vaak op de regionale radio te horen. De leraar Engels nam in de jaren voor zijn dood een aantal LP’s op met karakteristieke nummers, die recentelijk opnieuw in de aandacht kwamen doordat ze te horen waren in de film ‘De Poolse Bruid’.
Staal leidde met zijn gezin een teruggetrokken leven op een boerderij en wilde niks met de platenindustrie te maken hebben en trad zelden op. De twee langspeelplaten die hij opnam bleken echter te voorzien in een enorme behoefte aan muziek in het Gronings; ze prijken al jaren in de verkooplijsten in de provincie. Een recente tentoonstelling over zijn leven trok bijna honderdduizend bezoekers.
Eerder bracht het NNO al nummers van de Friese formatie De Kast in een symfonische uitvoering. Wanneer de concerten rond Ede Staal aanslaan, overweegt het NNO meer te gaan ondernemen rond de Groningse zanger.
De verkoop voor de concerten begint dinsdagochtend bij de Oosterpoort.