nieuws

25 feb 2001, 00:12

NNO speelt Mozart en Beethoven

Het Noord-Nederlands Orkest voert begin maart de fameuze Jupiter-symfonie van Mozart uit.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De 41e symfonie van de beroemde componist kreeg bijnaam 'Jupiter' pas na zijn dood. Het werk verdiende de geuzentitel vanwege de heldere wijsheid en kracht die het stuk uitstraalde. Het was Mozarts laatste werk voor hij stierf.
Naast de 41e symfonie staat het Tweede Pianoconcert van Beethoven op het programma. Dit pianoconcert, waarin Paul Lewis zal soleren, is een muzikale kaatspartij tussen de piano en het orkest, waarin Beethoven zichzelf weer eens een meester in de variatiekunst toont.
Het laatste programmaonderdeel behelst de Mozart Variaties van Reger. Samen met Schönberg was Reger één van de meest begaafde componisten van zijn generatie. Dankzij het prachtige en overbekende thema uit Mozarts 'Sonata in A' componeerde Reger zijn toch geheel eigen en meest geliefde orkestwerk.
In Regers werk treffen de veelduidigheid en de tegenstellingen van de Laat-Romantiek elkaar; de bizarre humor naast de diepe melancholie. De Mozart-variaties van Reger zijn het eresaluut van een uitgesproken laat-Romanticus aan de door hem zo bewonderde Mozart.
Het orkest staat voor dit concert onder leiding van dirigent Ivor Bolton. De stukken worden zaterdag 3 maart in de Groningse Oosterpoort uitgevoerd.