nieuws

12 dec 2012, 10:10

NNO: vrijdag jubileumconcert met Symfonie nr. 1 van Mahler

Het Noord Nederlands Orkest brengt vrijdag 14 en zaterdag 15 december 2012 een heel bijzonder jubileumconcert - onder leiding van chef-dirigent Stefan Asbury - in Groningen en Leeuwarden. Op het programma staat onder meer Symfonie nr. 1 van Mahler. Op bijstaand YouTube filmpje is te zien om welk werk het gaat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit feestelijk concert gaat van start met het spectaculaire werk Sinfonia van Berio. Berio schreef zijn Sinfonia als reactie op de pessimistische klassieke muziek uit de jaren zestig van de vorige eeuw.

Acht sprekende, fluisterende en roepende stemmen plus orkest vieren het leven, waarbij tekstflarden van Samuel Beckett en Claude Lévi-Strauss voorbijkomen. Berio laat zich inspireren door en citeert uit het werk van oudere meesters als Stravinsky, Ravel, Debussy, Brahms en met name Mahler.

Mahler

Volledig opgewarmd voor Mahler, brengt het NNO vervolgens diens Eerste symfonie. Alles wat bij het leven hoort zit in deze symfonie: het aanbreken van de dag, geluiden van de natuur, de dood, het opgewekte landleven, volkswijsjes en ‘Vader Jacob’ in mineur. Tegen het eind zegeviert het goede met hoorngeschal.


Programma

Berio Sinfonia
Mahler Symfonie nr. 1

Dirigent Stefan Asbury
Sopraan Marijje van Stralen
Sopraan Charlotte Riedijk
Mezzosopraan Marleene Goldstein
Alt Antje Lohse
Tenor Jeroen de Vaal
Tenor Jan Willem Schaafsma
Bas Pieter Hendriks
Bas Wiebe Pier Knossen

Vr 14 december | Groningen | De Oosterpoort | 20.15 uur
Za 15 december | Leeuwarden | De Harmonie | 20.15 uur

www.nno.nl