nieuws

05 jun 2001, 00:12

NNO brengt symfonisch eerbetoon aan Ede Staal

Het Noord-Nederlands Orkest (NNO) en de Groninger zangers Arno van der Heyden en Rika Dijkstra brengen 28 en 29 juni een uniek eerbetoon aan de Groningse troubadour Ede Staal

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Chasonnier Van der Heyden zal zaterdagmiddag 2 juni in het radio-programma 'Avro's weekendcafé' een eerste voorproefje geven van de concerten. Tussen 16 en 18 uur is hij te gast op radio 2 en zingt hij akoestisch een aantal van de nummers van Staal die hij later deze maand met het NNO ten gehore brengt.
De stukken van Staal zullen voor het eerst in een volledig symfonische bezetting worden uitgevoerd. Naast acht voor het symfonieorkest gearrangeerde liederen van Staal voert het orkest een aantal stukken uit die ,,de ziel van Staal en het Groningse gevoel goed uitdragen’’, aldus directeur J. Vierkant. Het betreft werken van Dvorak, Grieg, Tsjaikovsky en Gounod. De concerten worden gehouden in Cultureel Centrum De Oosterpoort in Groningen.
Staal (1941-1986) heeft sinds zijn dood een ongekende cultstatus verworven. Zijn liedjes in de Groningse streektaal zijn nog dagelijks op de regionale radio te horen. De leraar Engels nam in de jaren voor zijn dood een aantal LP’s op met karakteristieke nummers, die recentelijk opnieuw in de aandacht kwamen doordat ze te horen waren in de film ‘De Poolse Bruid’.
Zanger/cabaretier Van der Heyden heeft faam verworven met het muzikale Trio Kloosterboer, dat begin mei zijn afscheidstournee afsloot. Dijkstra treed samen met haar partner Wouter de Koning al jaren op als het zangduo ‘De Koning en de Dame’. De arrangementen van Staals nummer worden speciaal voor de twee concerten gemaakt door De Koning en de Groningse componist Henk Meutgeert.
Eerder bracht het NNO al nummers van de Friese formatie De Kast in een symfonische uitvoering. Wanneer de concerten rond Ede Staal aanslaan, overweegt het NNO meer te gaan ondernemen rond de Groningse zanger.