nieuws

25 jul 2001, 00:12

NLTO wil Waddenzee niet op prestigieuze werelderfgoedlijst Unesco

Landbouworganisatie NLTO is tegen de voordracht van de Waddenzee voor een plek op de prestigieuze werelderfgoedlijst van Unesco. Later in het jaar wordt over een nominatievoordracht vergaderd op een regeringsconferentie van de drie ‘Waddenlanden’ in het Deense Esbjerg.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Grote Nederlandse trekker van de poging de Waddenzee op te waarderen tot een extra beschermd gebied dat in het rijtje van de piramiden en de Galapagoseilanden thuishoort is het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV). Dat stuurt ambtenaren het gebied in om informatie te geven en het draagvlak te peilen bij bewoners en maatschappelijke organisaties. Die zijn kritisch.
NLTO benadrukt dat er al vele beschermingsmaatregelen gelden voor het Waddenzeegebied. Zo zijn er de Vogel- en Habitatrichtlijn, de Natuurbeschermingswet en het zogeheten Structuurschema Groene Ruimte. ‘’Er bestaat daardoor nu al een gevoel van beklemming en beperking onder boeren’’, aldus NLTO-bestuurder Frans Keurentjes. ‘’We zien niks in het verder opstapelen van maatregelen. Ondernemers langs de Waddenkust willen daar hun toekomst bouwen. En kan dat straks nog wel?”, vraagt Keurentjes zich af.
Ook de Waddenvereniging heeft kritiek. ‘’Het moet geen nieuw etiket worden, maar daadwerkelijk bescherming bieden. Daarvoor moeten er rampenplannen worden ontwikkeld en moet de veiligheid van de Noordzee-scheepvaart verbeteren’’, stelt Waddenjurist Karel van der Zwiep.
De vereniging wijt het gebrek aan enthousiasme onder kust- en eilandbewoners voor het plan aan een tekort aan informatie en de onduidelijk over de gevolgen. ‘’Je moet dit niet opdringen, door te gaan melden dat je het gebied voordraagt, maar het in samenwerking uitvoeren. Dan staan mensen er achter. Dan is het beschermende effect uiteindelijk ook groter.’’