nieuws

23 sep 2001, 00:12

NLTO: Wateroverlast noodzaakt versoepeling milieunormen bestrijding aardappelloof

De Noordelijke Land- en Tuinbouw Organisatie NLTO wil dat de milieunormen voor het bestrijden van aardappelloof worden opgerekt in verband met de zware regenval. Minister Brinkhorst van LNV zal vandaag of aanstaande maandag een besluit hierover nemen, aldus een woordvoerster van het ministerie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de geldende milieunormen mag aardappelloof voor dertig procent met chemische middelen worden gedood. De rest moet mechanisch met loofklappers gebeuren, maar deze zware machines kunnen door de zware regenval het land niet op. De NLTO meent dat de milieubelasting van nu extra spuiten tegen aardappelkloof kleiner is dan later spuiten tegen schimmelziekten.
Noordelijke aardappelboeren zijn zwaar getroffen door de zware regenval. Meer dan de helft van de aardappels zit nog in de grond en begint te rotten. NLTO-voorzitter A. Lanting wil nog geen schattingen van de schade maken. Hij wijst wel met een beschuldigende vinger naar het huidige beleid van de waterschappen. ,,Het beleid van ‘vernatten’ is doorgeslagen. In plaats van de gemaalcapaciteit te vergroten, hebben de waterschappen zich de afgelopen jaren met gefrutsel bezig gehouden. Nu zie je de gevolgen”, zegt Lanting.
De suikerbietencampagne begint aanstaande dinsdag gewoon volgens schema. Suikerbieten hebben minder last van rotting en zijn met nat weer makkelijker te oogsten dan aardappels. Toch vreest de NLTO dat het nog moeilijk wordt om de suikerfabrieken op volle kracht aan de praat te houden. ,,Het weer moet snel beter worden, voor we overal kunnen rooien”, zegt LTO-akkerbouw voorzitter A. Maarsingh.