nieuws

13 jun 2001, 00:12

Nieuwsblad-redactie niet akkoord met fusie Groninger Dagblad

De redactie van het Nieuwsblad van het Noorden heeft gisteren niet het groene licht gegeven voor de uitvoering van de plannen van de directie van de Hazewinkel Pers voor een fusie met het Groninger Dagblad en de Drentse Courant.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eerder gisteren had de redactie van het Groninger Dagblad/Drentse Courant wel laten onder zeer strikte voorwaarden akkoord te kunnen gaan met een fusie met het Nieuwsblad van het Noorden. Volgens de redactie van het Groninger Dagblad is een fusie bespreekbaar wanneer de sociale voorwaarden worden verbeterd. Ook moet er na een fusie een nieuwe titel voor het dan te vormen Groningse – Drentse ochtendblad komen. Verder eist de redactie van het Groninger Dagblad (Stad) onder meer nog dat er geld beschikbaar komt voor een kwaliteitsimpuls voor de nieuw te vormen krant, zo liet redacteur Arend van Wijngaarden weten.
Bij het Nieuwsblad van het Noorden heeft de redactie het licht gisteren nog niet op groen gezet. Volgens woordvoerder Ab Schouwman kunnen de plannen voor een fusie op zichzelf wel op redactie-brede steun rekenen. Evenals het voorstel om van de nieuwe krant een ochtendblad te maken.
Maar de Nieuwsblad-redactie wil eerst hardere garanties van de directie over een sociaal plan en duidelijkheid over nieuwe journalistieke impulsen. Pas wanneer deze en andere voorwaarden zijn ingewilligd wil de redactie het licht op groen zetten.
Overigens is de Nieuwsblad-redactie wel akkoord gegaan met de vorming van werkgroepen die de fusie voorbereiden, zodat het voorbereidende werk in elk geval niet stil komt te liggen.
Volgens de plannen van de directie moeten de drie kranten per 1 april volgend jaar samen gaan. Er komt dan een nieuw regionaal ochtendblad voor Groningen en Drenthe dat, uitgaande van de huidige oplagen, de grootste regionale krant van Nederland wordt.