nieuws

27 jul 2000, 00:12

Nieuwe technieken maken leven patiënt aangenamer

Hoogwaardige technologieën zoals het internet, videoverbindingen en plaatsbepaling per satelliet kunnen leiden tot een effectievere en klantvriendelijker gezondheidszorg. Het KITTZ, een organisatie voor thuiszorgvernieuwing en het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) gaan samen de mogelijkheden in kaart brengen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De organisaties hebben daartoe het Innovatiecentrum Telematica en Zorg opgericht. De mogelijkheden van nieuwe technieken in de gezondheidszorg zijn groot. Er wordt in Nederland al mee geëxperimenteerd. In Groningen stuurt een huisarts per e-mail digitale foto’s van huidaandoeningen naar een huidspecialist, die hem van advies voorziet. In veel gevallen kan hij de klacht dan zelf behandelen. Ook overleggen specialisten al regelmatig met behulp van videoverbindingen.
Het Innovatiecentrum Telematica en Zorg wil meer bekendheid geven aan bestaande technieken, maar gaat ook experimenteren. J. Thie van het KITTZ verwacht dat het leven van patiënten aangenamer wordt. Als voorbeeld geeft hij een alarmsysteem dat werkt via een satelliet. Het apparaat kan de drager van de zender overal traceren. Hartpatiënten, senioren en mensen met een chronische aandoening kunnen zo weer de deur uit. Een groot voordeel boven het huidige alarmsysteem dat buitenshuis niet werkt.
Thie heeft nog meer praktische voorbeelden. “Patiënten moeten nu nog naar het ziekenhuis voor het meten van de bloeddruk, of een cardiogram. Als mensen die testen thuis kunnen uitvoeren en de gegevens per telefoon naar hun specialist sturen bespaart dat een rit naar het ziekenhuis. Bovendien neemt de druk op de ziekenhuizen af en is het goedkoper.”
Het internet biedt ook tal van nieuwe mogelijkheden. Thie denkt aan on-line dossiers die toegankelijk zijn voor zowel patiënten als artsen. Ook gaat het centrum studeren op een betrouwbare medische website. Op dit moment zien mensen op het internet door de bomen het bos niet meer. Een keurmerk voor goede sites kan daar volgens Thie verandering in brengen.