nieuws

27 apr 2013, 13:01

Nieuwe Pekela: landelijke primeur met Koninginnedag

Nieuwe Pekela had zaterdag een landelijke primeur: inwoners konden er al Koninginnedag vieren, zodat ze komende dinsdag niets hoeven te missen van het televisieverslag van de inhuldiging van de koning. De GIC nam zaterdagmorgen een kijkje. Het voelde wel een beetje vreemd aan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Inwoners van Nieuwe Pekela hebben zaterdag al “Koninginnedag” gevierd. Het was ’s morgens lekker druk op een vrijmarkt op een grote parkeerplaats in het dorp waar inwoners, voorzien van oranje shirtjes, sjaaltjes of petjes, hun zolderspullen te koop konden aanbieden. Kinderen sprongen vrolijk op een springkussen en een draaiorgel zorgde voor muziek.


‘Wat de belangstelling betreft hadden we helemaal niks te klagen, ik heb veel verkocht’, vertelt een meneer tevreden. De gemeente Pekela bood inwoners de gelegenheid om zaterdag al Koninginnedag te vieren, zodat ze dinsdag 30 april naar de televisie kunnen kijken en dan de kroning kunnen volgen.


‘Dat was een goed idee, want ik ga dinsdag de hele dag televisie kijken. Vandaag kunnen we dan onze spulletjes verkopen en voor de laatste keer Koninginnedag vieren’, vertelt Mineke Middeljans.


Toch vierde ze Koninginnedag wel met gemengde gevoelens. ‘Heel eerlijk gezegd heb ik toch niet echt een Koninginnedag-gevoel, ook al heeft iedereen dan oranje kleren aan. Het voelt toch wat anders.’
 

Tot teleurstelling van diverse bezoekers moest een traditioneel onderdeel van het programa worden geschrapt: het ringsteken. Dat kon niet doorgaan, omdat het paardje afgelopen week was overleden.

‘Maar: al met al zijn we blij dat we gegaan zijn. We hebben nu tenminste voor de laatste keer “Bea’s”- verjaardag kunnen vieren en dinsdag kunnen we lekker naar Willem Alexander kijken. Goed geregeld zo!’, aldus Mineke Middeljans.