nieuws

01 aug 2001, 00:12

Nieuwe onderwijsmethode leert sterrenkunde en spelletjes

Monopoly, tuinieren, koken en sterrenkunde. Het zijn maar enkele ingrediënten uit een onlangs ontwikkelde onderwijsmethode: Het Nieuwe Tijds Onderwijs (NTO). ‘Grondleggers’ van het NTO zijn twee Friezinnen, Fia van Daalen en Lidy Nienhuis. Als het aan de twee Friezinnen ligt, kunnen straks ook de Groningse kinderen les krijgen volgens de nieuwe lesmethode. De dames hopen namelijk dat hun onderwijsvorm landelijk navolging krijgt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het NTO draait alles om spelenderwijs leren en beweeglijkheid. “Kinderen kunnen toch niet de hele dag stil zitten achter een tafeltje?” weet Van Daalen. De twintig toekomstige leerlingen van de school in het Friese Katlijk mogen dan ook doen waar ze zin in hebben. “Willen ze rekenen? Prima. Maar hebben ze zin in een spelletje monopoly of tekenen, dan mag dat ook.” Want van monopoly leer je met geld omgaan, aldus de bedenkster.
De aangeboden lesstof in het NTO is extreem gevarieerd. De kinderen kunnen naast rekenen en taal ook extra’s als brailleschrift, gebarentaal en sterrenkunde leren. En als ze behoefte hebben aan een lesje Frans behoort dat ook tot de mogelijkheden. “Te moeilijk? Nee hoor, je kan de kinderen Frans leren door Franse liedjes te zingen.”
Volgens Van Daalen was het Ministerie van Onderwijs enthousiast. Maar de subsidies laten nog even op zich wachten. “Tot die tijd doen we het met geld van sponsors,” zegt de Friezin. En anders kan het schoolwinkeltje waar de kunstwerken en zelfgemaakte gerechten verkocht moeten worden, uitkomst bieden. Van Daalen: “Maar dat is vooralsnog toekomstmuziek.”