nieuws

01 okt 2001, 00:12

Nieuwe naam noordelijke krant ‘Dagblad van het Noorden’

De nieuwe naam voor de noordelijke fusiekrant die volgend jaar april in Groningen en Drenthe verschijnt, is toch Dagblad van het Noorden geworden. De raad van commissarissen van de Noordelijke Dagblad Combinatie, het moederbedrijf van eigenaar Hazewinkel Pers, heeft zich maandag unaniem voor deze titel uitgesproken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de raad kan met deze titel een goede start worden gemaakt met een nieuwe krant. De commissarissen verwerpen hiermee de voorkeur van de redactie van het Nieuwsblad, die zijn eigen naam zag als een gevestigd merk om aan de nieuwe krant te verbinden.
Met de geboorte van de nieuwe krant komt na 112 jaar een eind aan het Nieuwsblad van het Noorden. Het Groninger Dagblad/Drentse Courant, de andere participant aan de fusie, bestaat pas enkele jaren. De krant kwam begin jaren negentig voort uit de Winschoter Courant, die in 1873 werd opgericht.
Woordvoerder A. van Wijngaarden van de redactieraad van het Groninger Dagblad/Drentse Courant stelt dat de keuze ,,een hele opluchting is”. De redactieraad van de krant had zich radicaal tegen de voortzetting van de naam ‘Nieuwsblad’ gekeerd. ,,De nieuwe krant komt voort uit twee kranten, dus beide namen moeten in de nieuwe naam doorklinken”, stelt Van Wijngaarden. ,,Al zal het ongetwijfeld even slikken zijn voor een aantal Nieuwsblad-collega’s.”
De redactieraad van het Nieuwsblad was nog niet voor commentaar bereikbaar. Onderzoek van RTV Noord wees vorige week al uit dat de nieuwe naam er voor de lezers van beide kranten weinig toe deed. Een meerderheid van de lezers stelde te kunnen leven met eender welke naam de nieuwe krant zou krijgen.
De twee noordelijke kranten fuseren per 1 april 2002. Het Groninger Dagblad/Drentse Courant heeft momenteel meer dan negentigduizend abonnees, het Nieuwsblad heeft er bijna honderdduizend. De verkoopcijfers van het Nieuwsblad zijn de afgelopen jaren echter significant gedaald, terwijl het aantal verkochte Dagbladen juist is gestegen.