nieuws

11 sep 2001, 00:12 door Hans de Preter

‘Nieuwe Grote Markt mag beslist niet ‘’gezellig’’ worden’

‘Gezelligheid? Dat is het lelijkste woord dat ik ken in het Nederlands. Ik wil dan ook vooral niet dat de nieuwe Grote Markt te gezellig wordt!’ Deze op het eerste gezicht opmerkelijke uitspraak is afkomstig van Thom van der Goot, directeur van de Stadsschouwburg/Oosterpoort. Hij deed de wat provocerende mededeling tijdens de tweede bijeenkomst van het Grote Markt Forum.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Daar ontspon zich een zeer levendige discussie over de vraag hoe de nieuwe Grote Markt er straks uit zou moeten of kunnen komen te zien. Zoals gemeld wordt er verschillend gedacht over de bereikbaarheid. Maar ook over de sfeer die de nieuwe Grote Markt straks zou moeten hebben. Moet het een markt worden in historische stijl? Of is het nodig dat er ‘groots en meeslepend’gebouwd gaat worden? De directeur van de dienst Stadsschouwburg Van der Goot vindt in elk geval dat de nieuwe markt straks niet kneuterig moet worden en dat er een fraaie nieuw gebouw voor culturele evenementen komt. Peter Verschuren, fractievoorzitter van de SP zei dat het wat hem betreft juist wel gezellig moet worden aan de Grote Markt. ‘Bovendien: als de bevolking van Groningen vindt dat het niet te groots en te modern moet worden, dan moeten wij als Forum maar een stapje terug doen in onze ambities’, betoogde hij.
Karin Dekker, fractievoorzitter van GroenLinks trachtte de deelnemers van het Forum weer met hun voeten op aarde te krijgen. ‘Het is wel leuk dat wij hier zitten te dagdromen over grootse en meeslepende plannen. Maar in Forum-verband kunnen wij toch niet met elkaar tot een concrete plan komen. We kunnen hier wel bij elkaar gaan zitten dagdromen, maar het moet allemaal wel handen en voeten krijgen’, betoogde ze. Aan het geven van handen en voeten wordt inmiddels overigens gewerkt. Zoals gemeld zijn zes Groningse architecten inmiddels alle suggesties aan het uitwerken, samen met stedenbouwkundigen van de gemeente. Dat moet leiden tot verschillende varianten waar het Forum dan komende dinsdag over verder kan praten. We houden U op de hoogte.