nieuws

17 aug 2001, 00:12

Nieuwe fietsenstalling op station Groningen-Noord

Railinfrabeheer vervangt tussen half augustus en eind september de fietsrekken en fietskluizen bij station Groningen-Noord.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de nieuwe stalling kunnen reizigers hun fiets makkelijk, droog en veilig stallen. Station Groningen-Noord heeft na de ombouw 112 klemmen en 40 fietskluizen (voorheen respectievelijk 212 klemmen en 60 fietskluizen). Tijdens de ombouw worden de fietsklemmen en kluizen tijdelijk verplaatst naar de plek direct naast de bestaande stalling.
De nieuwe stalling biedt meer gemak aan de fietsende treinreiziger. In de onbewaakte stalling is meer ruimte tussen de klemmen, zodat ook fietsen met bijvoorbeeld brede sturen of fietstassen goed gestald kunnen worden. De rekken bieden meer mogelijkheden om fietsen vast te zetten met kabel- of beugelsloten. Over de fietsklemmen en de kluizen staat een overkapping van gehard glas met verlichting. De kluizen zijn ook ruimer, zodat ook een fiets met een kinderzitje er met gemak inpast. In de kluizen is een haak gemonteerd om bijv. regenkleding aan op te hangen.
De nieuwe stalling bij station Groningen-Noord wordt gebouwd op dezelfde plaats als de oude stalling. Daarom is een tijdelijke stalling nodig, waar fietsers hun fiets tijdens de bouw kunnen plaatsen. Deze tijdelijke stalling komt te staan direct naast de bestaande stalling. Ook de fietskluizen worden tijdelijk verplaatst. Kluishuurders krijgen een brief met informatie over hun nieuwe fietskluis.
De vernieuwing van de stalling op station Groningen-Noord is onderdeel van het project ‘Ruimte voor de Fiets’. Dit is een project waarbij Railinfrabeheer tussen 2000 en 2007 de fietsenstallingen op vrijwel alle 380 stations vernieuwt. Overal wordt hetzelfde type rekken en kluizen geplaatst. Het Ministerie heeft 460 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor het project ‘Ruimte voor de Fiets’. Inmiddels zijn zo’n 65 nieuwe stallingen in Nederland gebouwd.