nieuws

09 okt 2000, 00:12

Nieuwe fabriek in provincie Groningen maakt oud aluminium weer als nieuw

Groningen krijgt er een nieuwe fabriek bij waar verouderd aluminium dankzij de modernste omsmeltingstechnologie weer wordt veranderd in nieuw, eerste kwaliteits aluminium

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dankzij deze nieuwe fabriek komt er minder oud aluminium op de afval- of schroothoop. De initiatiefnemers zien de produktie als schoolvoorbeeld van het gebruik van hoogwaardige technologie voor duurzaam ondernemen.
Het gaat om een nieuwe fabriek van Aldel in Delfzijl, die bij het recyclen van aluminium samenwerkt met de bedrijven Intrec en FHS. De drie ondernemingen hebben een compleet nieuw recyclingsconcept ontwikkeld dat diverse voordelen biedt. De voordelen zijn onder meer energiebesparing, een betere benutting van de gieterij van Aldel en het direct omzetten van gerecycled aluminium tot een hoogwaardig eindprodukt.
Van de drie bedrijven zijn er twee – FHS en Aluminium Delfzijl –gevestigd op het Metal Park in Delfzijl. Aluminium Delfzijl is een dochter van Hoogovens, dat tegenwoordig deel uit maakt van het Britse Corus. De schroot voor de nieuwe fabriek wordt geleverd door Intrec, FHS smelt het om en levert het in gesmolten toestand aan bij Aluminium Delfzijl. Daar wordt het tenslotte via elektrolyse opgewaardeerd tot primair aluminium.