nieuws

28 aug 2000, 00:12

Nieuwe bestrating ingelegd met parels in nieuwe Groningse wijk

Groningen werkt aan het ontwikkelen van een nieuwe wijk op het CiBoGa terrein, in de omgeving van de Bloemsingel. Dat moet niet alleen een van de meest milieu-vriendelijke wijken van Nederland worden, maar deze krijgt ook een zeer uitzonderlijke bestrating.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op het terrein voor de nieuwe wijk CiBoGa is daar onlangs al een proefvak voor aangelegd. Daarin wordt de bestrating voor de toekomstige wijk uitgeprobeerd. Het vak ligt aan de Bloemsingel, voor de boot waarin een informatiecentrum over de nieuwe wijk is gevestigd.
In het proefvak worden bijzondere materialen getest. Zo liggen er betontegels met een dambordmotief en roestvrijstalen rand, tegels waarop glasparels in vier verschillende kleuren zijn aangebracht en een glazen reflector die aan de rand van fietspaden zal komen te liggen. De tegels zijn groter dan gebruikelijk, namelijk in vierkante meters.
Het proefvak is neergelegd om de voorgestelde bestrating uit te proberen. Er wordt getest hoe de materialen zich houden onder verschillende weersinvloeden. De materialen zijn voorgesteld door de hoofdarchitect van CiBoGa, de Londenaar William Alsop. Hij deed het voorstel in het masterplan voor de wijk, het ‘landscape of behaviour’. De inrichting van CiBoGa begint medio 2001.