nieuws

12 jun 2001, 00:12

Nieuw kassasysteem moet Groningse kaarten nog eerlijker verstrekken

De Stadsschouwburg en de Oosterpoort broeden op een nieuwe kassasysteem waarbij de kaarten aan het begin van het seizoen niet per bestelformulier maar per voorstelling verloot zouden worden. Op deze manier maken alle mensen die zich per bestelformulier voor een voorstelling hebben aangemeld voor elke show weer evenveel kans om kaarten te krijgen als elke andere mededinger.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het systeem zou in het seizoen 2002-2003 in werking kunnen treden.
Dit nieuwe systeem zou het huidige principe dat aan het begin van elk theaterseizoen wordt gehanteerd moeten vervangen. Nu worden de gemiddeld dertienduizend bestellijsten die elk jaar in augustus worden ingeleverd voor kaartjes voor voorstellingen in de Stadsschouwburg, de Oosterpoort, het Kruithuis, het Grand Theater en de Martinihal op volgorde van loting behandeld.
Wanneer iemand geluk heeft krijgt hij of zij voor alle bestellingen kaarten, terwijl nummer 13.000 vrijwel zeker in al zijn keuzes achter het net vist. Populaire voorstellingen als Youp van ’t Hek, Acda en de Munnik, Lebbis & Jansen of Niet Uit Het Raam zijn vaak binnen enkele honderden bestelformulieren al uitverkocht.
In de meeste Nederlandse schouwburgen vindt eind augustus de verloting van de abonnementen met de felbegeerde kaarten voor de populaire theatervoorstellingen op deze manier plaats. Tot twee jaar geleden hanteerden de Groningse instellingen een systeem waarbij de formulieren op volgorde van binnenkomst werden verwerkt. Dit leidde steevast tot rijen van vele honderden meters en een verkeerschaos vòòr het culturele centrum.
De meeste grote schouwburgen kennen een centraal georganiseerde loting. Slechts een beperkt aantal theaters behandelt de kaartaanvragen nog op volgorde van binnenkomst.