nieuws

14 mei 2001, 00:12

Nederlandse lobby in verzet tegen versobering Duits spoor

De Eems Dollard Regio (EDR), een regionaal samenwerkingsverband, gaat samen met de Kamers van Koophandel protesteren tegen de versobering van het Duitse spoornet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de EDR wil de Duitse Bundesbahn in 2003 stoptreinen te laten rijden tussen Leer en Bremen. Ook de verbinding van Leer naar het zuiden van Duitsland zou verslechteren.
Volgens directeur E. Neef van de EDR moeten de treinreizigers een boel comfort inleveren. “Nu ligt er een directe verbinding met Berlijn. Straks moeten treinreizigers in Bremen overstappen.” Ook gaan de treinen minder vaak rijden, van vier per dag nu, naar twee of drie keer per dag. Verder gaat de reis waarschijnlijk langer duren.
De EDR acht de lijnen van groot regionaal belang, vergelijkbaar met de verbinding Groningen-Leeuwarden. De lijn Leer-Berlijn wordt veel gebruikt door ambtenaren en wordt daarom ook wel de ‘ambtenarenexpress’ genoemd. De noord-zuid lijn wordt vooral gebruikt door waddentoeristen.
Door te lobbyen hoopt de EDR de Bundesbahn op andere gedachten te brengen. Op 9 juni vindt het eerste overleg met de Duitse tegenstanders plaats in het Duitse Aurich.