nieuws

18 jan 2013, 09:09

NDC Mediagroep overgenomen door noordelijk consortium

De NDC Mediagroep wordt overgenomen door een consortium van de ING en twee ideële stichtingen: FB Oranjewoud en Je Maintiendrai. Dat heeft het uitgeversbedrijf donderdag bekend gemaakt. De NDC Mediagroep geeft onder andere het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en tientallen huis-aan-huisbladen in Noord-Nederland uit.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Grootaandeelhouder wordt FB Oranjewoud. Met 51 procent van de aandelen krijgen zij binnen het consortium de leiding in handen. ING neemt een belang van 33 procent in NDC, terwijl de overige 16 procent in handen komt van Je Maintiendrai.

Hoofdaandeelhouder FB Oranjewoud heeft laten weten dat het de kosten in verhouding wil gaan brengen met de inkomsten. Ook is het consortium van plan in te investeren in vooral de digitale onderdelen van het bedrijf. Of dat leidt tot verlies van arbeidsplaatsen, is nog niet bekend. Bij de NDC Mediagroep werken nu 750 mensen.

Pieter Sijpersma, hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden, is blij met de overname. In de landelijke media laat hij weten dat op de redactie positief op de overname is gereageerd. Wel zegt Sijpersma dat met dalende oplages en een moeilijke advertentiemarkt flink moet worden gewerkt. Volgens hem is het onvermijdelijk dat er arbeidsplaatsen gaan verdwijnen.

De journalistenvakbond NVJ is blij met de duidelijkheid en denkt dat het consortium rekening gaat houden met het regionale cultuurgoed en de journalistiek en maatschappelijke boodschap. De vakbond gaat wel in gesprek met de krant om te peilen of een grootse reorganisatie kan worden uitgesloten.

De fusie moet voor 3 februari worden afgerond. Dan is NDC/VBK volledig ontmanteld. Eerder al werden de boekendivisie VBK en onderwijstak ThiemeMeulenhoff van het bedrijf losgesneden.