nieuws

09 mei 2001, 00:12

Nazi-band verzorgt optreden in cultuurcentrum De Oosterpoort

In het cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen blijkt een extreem-rechts band in het voorprogramma te staan. Het cultuurcentrum weigert het optreden af te gelasten. (KIJK OOK BIJ ONS FORUM)

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De band staat voor komende woensdag gepland in het voorprogramma van een Death Metal Band. ‘Zyklon’, zo luidt de naam van de extreem rechtse band die afkomstig is uit Noorwegen en die vorig jaar door het Duitse ministerie van binnenlandse zaken al werd omschreven als ‘zonder twijfel extreem rechts’.
Een programmeur van de Oosterpoort laat in het Nieuwsblad weten het optreden van de groep niet tegen te willen houden. ‘De gevoelens die Zyklon verwoordt zijn gevoelens die echt leven in de samenleving en die dus ook een plaats moeten kunnen krijgen op het podium van de Oosterpoort. Wij als programmeurs willen daar geen zeggenschap over hebben. We respecteren de kunst als autonoom’, al;dus programmeur Van Boven. De ‘kunstenaars’ hebben hun band Zyklon vernoemd naar het gas ‘Zyklon B’ waarmee in de oorlog miljoenen Joden werden vergast. Loco-burgemeester W. Smink stelt de kwestie dinsdag aan de orde tijdens de vergadering van het college van B en W. Dan wordt bekeken of de groep strafbaar is en eventueel geweerd kan worden. 'Maar als er geen strafbare feiten zijn, dan kunnen we niet ondernemen', aldus een woordvoerder van de gemeente.