nieuws

04 feb 2001, 00:12

Natalini denkt mee over Nieuwe Noordzijde

Wethouder W. Smink (PvdA) van ruimtelijke ordening heeft de Italiaanse architect Adolfo Natalini – de ontwerper van het door Groningers over het algemeen zeer gewaardeerde Waagstraat-project – gevraagd mee te denken over de Nieuwe Noordzijde.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens wethouder Smink is het logisch om ook Natalini te betrekken bij de architectonische uitwerking van de Nieuwe Noordzijde. De nieuwe noordwand moet namelijk duidelijk een relatie hebben met de bestaande bebouwing. Maar dat wil niet zeggen dat we nu een noordwand krijgen in precies dezelfde nostalgische ‘Waagstraat-stijl’ van Natalini. ‘Maar het moet in elk geval ook niet zo zijn dat de Noordwand straks vloekt met de bebouwing in de Waagstraat’, aldus Smink.
Natalini zelf zei ook geen zin te hebben om de Noordwand in de Waagstraat-stijl te ontwerpen. ‘Ik heb mij sinds ik de Waagstraat heb ontworpen natuurlijk ook verder ontwikkeld. Bovendien heb ik veel opdrachten elders in Nederland onder handen gehad, de afgelopen tien jaar’, aldus de Florentijnse meester.
Overigens zal Natalini, samen met andere gast-architecten, wel gewoon binnen de door supervisor/ hoofdarchitect Jo Coenen gestelde randvoorwaarden blijven werken. Volgens Natalini is het plan van Coenen in elk geval meesterlijk, omdat Coenen op de gedachte kwam een ondergrondse winkelstraat aan te leggen, om zo het noodzakelijke aantal vierkante meter winkeloppervlak te bereiken.
Natalini vindt dat de nieuwe Noordwand straks geen ratjetoe aan stijlen moet worden, maar dankzij hoogwaardige architectuur weer de waardigheid terug moet krijgen die het had voordat het aan de einde van de Tweede Wereldoorlog werd verwoest.