nieuws

14 jan 2013, 21:09

NAM: ‘Meer metingen in Groninger bodem om schokken beter te voorspellen’

De NV Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is bezig meer meters in de Groninger bodem te installeren om onverwacht grote aardschokken toch eerder te kunnen voorspellen. Ook wil de NAM haar uiterste best doen om inwoners van Groningen die schade hebben gehad door de aardbeving van september 2011 nabij Huizinge, schadeloos te stellen. Dat maakten woordvoerders van de NAM maandagavond bekend tijdens een druk bezochte vergadering van een raadscommissie in Loppersum.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens die vergadering liet de gemeenteraad zich informeren over de gevolgen van de aardschok van vorig jaar.

Volgens woordvoerder Johan de Haan van de NAM was de aardbeving van 2011 veel ingrijpender dan alle eerdere aardschokken tot nu toe. Er zijn tot nu toe 2480 schademeldingen binnen gekomen: dat is 2,5 keer zo veel als alle voorgaande bevingen tot dan toe bij elkaar opgeteld.

Schadeloosstelling

De NAM heeft een zeer uitvoerig systeem ontwikkeld om mensen zo snel en goed mogelijk schadeloos te stellen, zo betoogde woordvoerder Johan de Haan. Er zijn inmiddels al 1750 taxaties geweest bij gemelde schadegevallen. Daarvan zijn er al 600 behandeld, en 400 afgewerkt.

In vijf procent van alle gevallen is er onduidelijkheid en moet er extra gekeken worden naar de oorzaken van de schade.

‘In elk geval vinden wij het onvoorstelbaar spijtig dat mensen er last van ondervinden. Dit is een van de zwartste kanten van mijn baan’,betoogde De Haan.

De NAM trok deze avond opnieuw het boetekleed aan. ‘Wij doen ons best en dat gaat met vallen en opstaan. Wij willen hier in Groningen nog lang gas winnen, maar we willen dat wel op een betere manier doen dan we dat vroeger hebben gedaan’, zo betoogde woordvoerder Jansen van de NAM.