nieuws

13 jun 2000, 00:12

Na Leninbeeld baren nu aardappels natuurliefhebbers zorgen

Het omstreden standbeeld van de voormalige Russische communistenleider Lenin is vrijdagochtend toch in het Groninger Noorderplantsoen geplaatst. Woordvoerder Reneman van de werkgroep Noorderplantsoen is verheugd dat de organisatie op het laatste moment heeft toegezegd het beeld op een ‘plantsoenvriendelijker’ manier zal worden verplaatst. Wat de natuurliefhebbers nog wel zorgen baart, is de laag van 30 ton aardappels die zaterdag om het beeld heen wordt gestrooid.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het omstreden, negen meter hoge standbeeld van de voormalige Russische communistenleider Lenin is vrijdagochtend toch in het Groninger Noorderplantsoen geplaatst. Het zeven ton wegende sculptuur van de Tjuchemse ondernemer Koop maakt deel uit van een kunstmanifestatie die zaterdag van start gaat.* De plaatsing werd gisteren uitgesteld omdat tijdens de hijswerkzaamheden op diverse plaatsen scheuren werden geconstateerd. De kunstenaar en een bronsdeskundige hebben het beeld donderdagmiddag geïnspecteerd en besloten dat het sculptuur ondanks de vermeende beschadigingen aan de manifestatie deel kan nemen.
De komst van het beeld stuitte op hevige protesten van lokale natuurliefhebbers die vreesden dat het grasveld waar Lenin op komt te staan door het gewicht te veel schade zou oplopen. Woordvoerder Reneman van de werkgroep Noorderplantsoen is echter verheugd dat de organisatie op het laatste moment heeft toegezegd het beeld op een ‘plantsoenvriendelijker’ manier zal worden verplaatst.
Wat de natuurliefhebbers nog wel zorgen baart, is de laag van 30 ton aardappels die om het beeld heen wordt gestrooid. Initiërend kunstenaar Van Houwelingen wil hiermee de aandacht vestigen op de kwetsbaarheid van de politieke omstandigheid waarin we nu leven. ‘Weet u wat een smeerboel een rottende berg aardappels binnen no-time wordt?’ ageert Reneman. ‘En mensen gaan er subiet mee naar fietsers gooien.’
Woordvoerder Boomstra van het Centrum voor Beeldende Kunst, dat het festival heeft geïniteerd, wimpelt Renemans protesten weg met de uitslagen van een dubbelonderzoek dat de plaatselijke stadsecoloog over het plan heeft uitgevoerd. ‘Er staan in dat gebied geen zeldzame planten en de eventuele schade die aardappels kunnen aanrichten, herstelt zich binnen een paar weken weer’, aldus Boomstra. En het gooien naar voorbijgangers dan? ‘De halve stad ligt volgestouwd met stoeptegels van opengebroken straten’, relativeert de woordvoerder. ‘Ik heb nog nooit verhalen gehoord van mensen die met stoeptegels naar voorbijgangers gooien. Een beetje verantwoordelijkheidsgevoel mag je toch wel van de mensen verwachten.’